You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

satrapezo icewine cabernet

Satrapezo Icewine Cabernet

Nowy produkt

105,00 zł

Winifikacja:

Całkowicie zamrożone winogrona Cabernet Sauvignon, zbierane są na początku grudnia, gdy temperatura na zewnątrz spada do - 90C. Jako, że większość wody w owocach zamarza, ilość soku z winogron jest bardzo ograniczona przy jednoczesnej koncentracji cukru, kwasów i aromatów. Winogrona są zbierane do małych skrzynek wcześnie rano, ręcznie przesortowane w naszej winiarni i łagodnie tłoczone w prasie koszowej. Fermentacja trwa dwa miesiące w nierdzewnych stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze 16-180C. W ten właśnie sposób powstał pierwszy gruziński ICEWINE. Następnie wino poddaje się procesowi stabilizacji w temperaturze 00C przez okres sześciu miesięcy. Nieznaczna filtracja i butelkowanie kończy proces. Wino dojrzewa w butelkach przez sześć miesięcy

Region winiarski Region KAKHETI
Klimat Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina Wino wyselekcjonowane, limitowane
Odmiany Cabernet Sauvignon 100%
Pochodzenie winogron Specjalnie wydzielona parcela w naszej winnicy
Urodzaj 8 ton/ha
Potencjał dojrzewania Podczas dojrzewania nabywa aromaty miodu i dżemu.
Typ wina Słodkie Rocznikowe Czerwone
Produkowana ilość 7000 butelek o poj. 0,375 l
Zawartość alkoholu 10,5% obj.
Analiza wina Alk. 10,5 %, Cukier resztkowy 220 g/l
Opakowanie 1 butelka w kartonie ozdobnym.
Podawać Łagodnych i pikantnych serów lub deserów lub jako aperitif T. 8-10 C.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Satrapezo Icewine Cabernet

Satrapezo Icewine Cabernet

Czerwone słodkie wino gronowe o delikatnym aromacie miodu, dźemu truskawkowego, kandyzowanej pigwy, soku z czerwonych winogron i konfitury z mandarynek.
Niezwykły sok dla Icewine otrzymuje się z winogron pozostawionych na krzakach do zimy, aż temperatura osiągnie -8°C lub mniej. Przy takiej temperaturze słodki, gęsty sok w owocach oddziela się od wody, koncentruje cukier, aromatyczne związki i kwasy - pozostałe składniki zostają oddzielone w kryształach lodu. Fermentacji poddana zostaje jedynie najlepsza, drogocenna, bogata esencja szlachetnego soku.
Znakomite jako aperitif lub do deserów oraz dojrzałych serów.
Temperatura serwowania: 8-10°C
alk. 10,0% obj.

Degustacja:

Kolor: Rubinowy z refleksami.

Aromat: Miód, dżem truskawkowy, kandyzowana pigwa, sok z czerwonych winogron oraz konfitura z mandarynek.

Smak: Zachowana wspaniała równowaga pomiędzy słodyczą i kwasowością. W smaku długie, pozostawia miłe wspomnienia.

Produkty powiązane

5 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: