You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

satrapezo saperavi

Satrapezo Saperavi

Nowy produkt

115,00 zł

Winifikacja:

Krzewy winogron z wybranej parceli o oznaczeniu SAPERAVI S01, w winnicach Kondoli zostały pozbawione owoców, by ograniczyć zbiory do 4-5 ton z hektara a tym samym podnieść jakość oraz walory smakowe późniejszego wina. Pod koniec września, dojrzałe winogrona są ręcznie zbierane do małych skrzynek i ręcznie przesortowane w naszej winiarni. Po oddzieleniu od szypułek jagody zostały delikatnie zmiażdżone i umieszczone w tradycyjnych gruzińskich glinianych amforach zwanych „KVEVRI" o pojemności 1000-3500 l, zakopanych w glinianej podłodze winiarni. Fermentacja przebiega na naturalnych drożdżach znajdujących się na skórkach owoców w temperaturze 22 0C, dość niskiej dla czerwonych winogron. Przez cały proces fermentacji, wszystkie procedury były przeprowadzone ręcznie, w ten sposób mechaniczny nacisk na skórki winogron został ograniczony do minimum, co zapewnia łagodne przenikanie się aromatów i tanin ze skórek owoców. Po długiej, 20-25 dniowej maceracji, wino było zlane znad osadu i wlane do tradycyjnych 225 l beczek dębowych celem dalszego dojrzewania przez 24 miesięcy. Następnie wino zostało rozlane bez filtracji do butelek gdzie dojrzewa przez 6 miesięcy.

Region winiarski Region KAKHETI
Klimat Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina Wino wyselekcjonowane, limitowane
Odmiany Saperavi 100%
Pochodzenie winogron Parcela SAPERAVI S01 w winnicy Kondoli
Urodzaj 4-5 ton/ha
Potencjał dojrzewania Dekady
Typ wina Wytrawne, rocznikowe, czerwone
Produkowana ilość 6000 butelek o poj. 0,75 l oraz 300 butelek o poj. 1,5 l
Opakowanie 6 butelek o poj. 0,75 l w kartonie lub pojedyncze kartony dla butelek o poj. 0,75 l i 1,5 l.
Podawać Do wołowiny, dziczyzny, dojrzałego sera. T. 18 C. Uwagi: należy przelać do karafki przed podaniem

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Satrapezo Saperavi

Satrapezo Saperavi

SATRAPEZO SAPERAVI wytwarza się w KVEVRI, w glinianych amforach zakopanych w ziemi w tradycyjnej winiarni, z zastosowaniem starogruzińskich metod biorących swoje początki 6000 lat temu.
W naszej starej winicy, starannie zebrane, najwyższej jakości grona odmiany mtsvane zostały tradycyjną gruzińską metodą toczone i poddane fermentacji na skórkach w glinianych amforach. Dojrzewało przez 24 miesiące w nowych beczkach z dębu francuskiego. Wino o pięknych i złożonych aromatach wanilii, dębu i dojrzałych owoców leśnych. W smaku przyjemne, pełne i zaokrąglone z przyjemnie rozpuszczonymi taninami. posiada ogromny potencjał do leżakowania a jego jakość polepsza się na przestrzeni dekad.
Podawać do dań mięsnych oraz serów.

Kolor: Głęboki czerwony kolor
Aromat: Intensywne aromaty owoców leśnych – tarnina jeżyny, borówki, owocu czarnego bzu.
Smak: Wyraziście zaakcentowane taniny, ale nie agresywne, a także mokre drewno, przypalona kawa, gorzka czekolada, jeżyny. Korzenno-pikantny finał.

Produkty powiązane

5 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: