mus_rose_wytrawne
Nowy produkt
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Winifikacja
Winogrona Saperavi są zbierane we wczesnej fazie dojrzewania, kiedy poziom cukru w winogronach jest stosunkowo niski a całkowita kwasowość wysoka. Winogrona pozbawione są szypułek i przeniesione do specjalnych zbiorników, gdzie przechowywane są przez jakiś czas w temperaturze około0 °C, jest to tzw. proces zimnej maceracji. Trwa on do czasu kiedy barwniki i związki aromatyczne ze skórki winogron przeniosą się do soku nadając mu jasnoróżowy odcień.Po uzyskaniu odpowiedniego koloru (co zajmuje od 2 do 6 godzin) sok jest oddzielany od skórek i poddawany zostaje fermentacji w kontrolowanej temperaturze około 16-18 °C.
Po pierwszej fermentacji wino, zwane winem bazowym, odpoczywa przez pewien czas i zostaje później przeniesione do ciśnieniowych kadzi ze stali nierdzewnej. Po dodaniu do niego tzw. "liqueur de tirage" (mieszanki słodkiego soku winogronowego i drożdży), rozpoczyna się proces drugiej fermentacji. Wywołują go właśnie dodane drożdże i cukier, z soku winogronowego. Efektem jest powstanie dwutlenku węgla - zbiornik fermentacyjny musi pozostać cały czas zamknięty, utrzymywany pod ciśnieniem, dzięki czemu powstały z fermentacji dwutlenek węgla zostaje zachowany w winie. Druga fermentacja trwa od jednego do sześciu tygodni, aż do całkowitego rozkładu cukru, po czym wino dojrzewa przez 3 miesiące na drobnym osadzie drożdżowym powstałym podczas fermentacji, następnie jest filtrowane i butelkowane.
Degustacja
Kolor: Jasny róż.
Aromat: Truskawkowo-poziomkowe oraz akcenty różane.
Smak: Lekkie, z nutą malinówki i czerwonej porzeczki.
Nota
Lekkie rejestry owocowe, zbudowane na prostych, truskwakowo-poziomkowych i różanych akcentach. W ustach wytrawne, pieniste i odświeżające. Wino przejrzyste i lekkie, z nutą malinówki i czerwonej porzeczki w końcówce. Odświeżające.
Temperatura serwowania: 8-10°C
alk. 12,0% obj.
Podawać jako aperitif
Region winiarski | Region KAKHETI |
Klimat | Umiarkowany, kontynentalny |
Kategoria wina | Wino musujące |
Odmiany | Saperavi 100% |
Pochodzenie winogron | Zbiory w regionie Kakheti |
Urodzaj | 8-10 ton/ha |
Typ produktu | Wino |
Typ wina | Musujące wytrawne różowe |
Analiza wina | Cukier resztkowy 6-15 g/l; T/A: 5-7 g/l |
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
36,00 zł
36,00 zł
36,00 zł
36,00 zł
36,00 zł
36,00 zł
36,00 zł
36,00 zł
36,00 zł
36,00 zł
36,00 zł
Wino o aromacie korzennym, wiśniowo-malinowym,...
266,00 zł
Wino wartkie, pieniste - z dobrym,...
36,00 zł
Brandy dojrzewająca przez 8-10 lat. Kolor...
82,00 zł
Eleganckie pudełko prezentowe na dwie butelki.
28,00 zł
Wino o konfiturowo-marmoladowej konfiguracji. W...
26,00 zł
Brandy dojrzewa w beczkach dębowych przez 6-8...
117,00 zł
Białe wytrawne wino gronowe o aromatach chleba...
46,00 zł
Wino miękkie, lekko landrynkowe i owocowe...
25,00 zł
Jest tu niezła, drobna pienistość - piana dość...
36,00 zł
Czerwone półsłodkie wino gronowe o...
86,00 zł