You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

mus_rose_polslodkie

Marani Musujące Różowe Półsłodkie

Nowy produkt

36,00 zł

Winifikacja

Winogrona Saperavi są zbierane we wczesnej fazie dojrzewania, kiedy poziom cukru w winogronach jest stosunkowo niski a całkowita kwasowość wysoka. Winogrona pozbawione są szypułek i przeniesione do specjalnych zbiorników, gdzie przechowywane są przez jakiś czas w temperaturze około0 °C, jest to tzw. proces zimnej maceracji. Trwa on do czasu kiedy barwniki i związki aromatyczne ze skórki winogron przeniosą się do soku nadając mu jasnoróżowy odcień.Po uzyskaniu odpowiedniego koloru (co zajmuje od 2 do 6 godzin) sok jest oddzielany od skórek i poddawany zostaje fermentacji w kontrolowanej temperaturze około 16-18 °C.

Po pierwszej fermentacji wino, zwane winem bazowym, odpoczywa przez pewien czas i zostaje później przeniesione do ciśnieniowych kadzi ze stali nierdzewnej. Po dodaniu do niego tzw. "liqueur de tirage" (mieszanki słodkiego soku winogronowego i drożdży), rozpoczyna się proces drugiej fermentacji. Wywołują go właśnie dodane drożdże i cukier. Efektem jest powstanie dwutlenku węgla - zbiornik fermentacyjny musi pozostać cały czas zamknięty, utrzymywany pod ciśnieniem, dzięki czemu powstały z fermentacji dwutlenek węgla zostaje zachowany w winie. Mieszankę "liqueur de tirage" komponuje się tak, aby po częściowym przerobie cukru przez drożdże, uzyskać: odpowiednią ilość dwutlenku węgla czyli właściwe ciśnienie oraz pożądaną ilość cukru resztkowego. Druga fermentacja trwa od jednego do sześciu tygodni, po czym wino dojrzewa przez 3 miesiące na drobnym osadzie drożdżowym powstałym podczas fermentacji, a następnie jest filtrowane i butelkowane.

Degustacja

Kolor: Delikatny, lekko łososiowy.

Aromat: Poziomek, kompotu truskawkowego, żurawiny.

Smak: Owocowy, łagodny, skromny i przystępny.

Nota

Aromaty poziomek, kompotu truskawkowego, żurawiny. W smaku wypada podobnie, jest lekko jabłkowe, malinowe, cukierkowe, miękkie (spodziewałbym się nieco wyższej kwasowości). Wino łagodne, skromne i przystępne, z delikatną materią owocu, zachowujące rześkość i prostotę smaku.

Temperatura serwowania: 8-10°C

alk. 11,5% obj. 

Podawać jako aperitif

Region winiarski Region KAKHETI
Klimat Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina Wino musujące
Odmiany Saperavi
Pochodzenie winogron Zbiory w regionie Kakheti
Urodzaj 8-10 ton/ha
Typ produktu Wino
Typ wina Musujące półsłodkie różowe
Analiza wina Cukier resztkowy 40-55 g/l; T/A: 5-7 g/l

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Marani Musujące Różowe Półsłodkie

Marani Musujące Różowe Półsłodkie

Aromaty poziomek, kompotu truskawkowego, żurawiny. W smaku wypada podobnie, jest lekko jabłkowe, malinowe, cukierkowe, miękkie (spodziewałbym się nieco wyższej kwasowości). Wino łagodne, skromne i przystępne, z delikatną materią owocu, zachowujące rześkość i prostotę smaku.

Produkty powiązane

6 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: