You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

mus_cz_polslodkie

Marani Musujące Czerwone Półsłodkie

Nowy produkt

36,00 zł

Winifikacja

Winogrona Saperavi są zbierane we wczesnej fazie dojrzewania, kiedy poziom cukru w winogronach jest stosunkowo niski a całkowita kwasowość wysoka. Po oddzieleniu od szypułek jagody są delikatnie tłoczone, a następnie poddawane fermentacji na naturalnych drożdżach w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze (23–28°C). Po 10 dniowej maceracji, wino zostaje zlane znad osadu i poddane fermentacji malolaktycznej.

Po pierwszej fermentacji wino, zwane winem bazowym, odpoczywa przez pewien czas i zostaje później przeniesione do ciśnieniowych kadzi ze stali nierdzewnej. Po dodaniu do niego tzw. "liqueur de tirage" (mieszanki słodkiego soku winogronowego i drożdży), rozpoczyna się proces drugiej fermentacji. Wywołują go właśnie dodane drożdże i cukier. Efektem jest powstanie dwutlenku węgla - zbiornik fermentacyjny musi pozostać cały czas zamknięty, utrzymywany pod ciśnieniem, dzięki czemu powstały z fermentacji dwutlenek węgla zostaje zachowany w winie. Mieszankę "liqueur de tirage" komponuje się tak, aby po częściowym przerobie cukru przez drożdże, uzyskać: odpowiednią ilość dwutlenku węgla czyli właściwe ciśnienie oraz pożądaną ilość cukru resztkowego. Druga fermentacja trwa od jednego do sześciu tygodni, po czym wino dojrzewa przez 3 miesiące na drobnym osadzie drożdżowym powstałym podczas fermentacji, a następnie jest filtrowane i butelkowane.

Degustacja

Kolor: Ciemnoczerwony, z fioletowym odcieniem.

Aromat: Czereśni, wędzonej śliwki, dymu, czekolady, likieru wiśniowego.

Smak: Soczyście owocowy i z solidną kwasowością.

Nota

Bardzo ciekawe czerwone półsłodkie wino musujące. Jest tu czereśnia, wędzona śliwka, dym, czekolada, likier wiśniowy. Wino z soczystą owocowością, żywymi bąbelkami i solidną, nadającą mu wigoru kwasowością.

Temperatura serwowania: 8-10°C

alk. 12,0% obj. 

Podawać jako aperitif

Region winiarski Region KAKHETI i IMERETI
Klimat Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina Wino musujące
Odmiany Mtsvane, Kisi, Tsolikauri
Pochodzenie winogron Zbiory w regionie Kakheti i Imereti
Urodzaj 8-10 ton/ha
Typ produktu Wino
Typ wina Musujące półslodkie czerwone
Analiza wina Cukier resztkowy 40-55 g/l; T/A: 5-7 g/l

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Marani Musujące Czerwone Półsłodkie

Marani Musujące Czerwone Półsłodkie

Bardzo ciekawe czerwone półsłodkie wino musujące. Jest tu czereśnia, wędzona śliwka, dym, czekolada, likier wiśniowy. Wino z soczystą owocowością, żywymi bąbelkami i solidną, nadającą mu wigoru kwasowością.

Produkty powiązane

6 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: