mus_cz_polslodkie
Nowy produkt
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Winifikacja
Winogrona Saperavi są zbierane we wczesnej fazie dojrzewania, kiedy poziom cukru w winogronach jest stosunkowo niski a całkowita kwasowość wysoka. Po oddzieleniu od szypułek jagody są delikatnie tłoczone, a następnie poddawane fermentacji na naturalnych drożdżach w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze (23–28°C). Po 10 dniowej maceracji, wino zostaje zlane znad osadu i poddane fermentacji malolaktycznej.
Po pierwszej fermentacji wino, zwane winem bazowym, odpoczywa przez pewien czas i zostaje później przeniesione do ciśnieniowych kadzi ze stali nierdzewnej. Po dodaniu do niego tzw. "liqueur de tirage" (mieszanki słodkiego soku winogronowego i drożdży), rozpoczyna się proces drugiej fermentacji. Wywołują go właśnie dodane drożdże i cukier. Efektem jest powstanie dwutlenku węgla - zbiornik fermentacyjny musi pozostać cały czas zamknięty, utrzymywany pod ciśnieniem, dzięki czemu powstały z fermentacji dwutlenek węgla zostaje zachowany w winie. Mieszankę "liqueur de tirage" komponuje się tak, aby po częściowym przerobie cukru przez drożdże, uzyskać: odpowiednią ilość dwutlenku węgla czyli właściwe ciśnienie oraz pożądaną ilość cukru resztkowego. Druga fermentacja trwa od jednego do sześciu tygodni, po czym wino dojrzewa przez 3 miesiące na drobnym osadzie drożdżowym powstałym podczas fermentacji, a następnie jest filtrowane i butelkowane.
Degustacja
Kolor: Ciemnoczerwony, z fioletowym odcieniem.
Aromat: Czereśni, wędzonej śliwki, dymu, czekolady, likieru wiśniowego.
Smak: Soczyście owocowy i z solidną kwasowością.
Nota
Bardzo ciekawe czerwone półsłodkie wino musujące. Jest tu czereśnia, wędzona śliwka, dym, czekolada, likier wiśniowy. Wino z soczystą owocowością, żywymi bąbelkami i solidną, nadającą mu wigoru kwasowością.
Temperatura serwowania: 8-10°C
alk. 12,0% obj.
Podawać jako aperitif
Region winiarski | Region KAKHETI i IMERETI |
Klimat | Umiarkowany, kontynentalny |
Kategoria wina | Wino musujące |
Odmiany | Mtsvane, Kisi, Tsolikauri |
Pochodzenie winogron | Zbiory w regionie Kakheti i Imereti |
Urodzaj | 8-10 ton/ha |
Typ produktu | Wino |
Typ wina | Musujące półslodkie czerwone |
Analiza wina | Cukier resztkowy 40-55 g/l; T/A: 5-7 g/l |
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
39,00 zł
39,00 zł
39,00 zł
39,00 zł
39,00 zł
39,00 zł
Czerwone wytrawne wino o złożonym nosie, w...
79,00 zł
Wino miękkie, lekko landrynkowe i owocowe...
28,00 zł
Niezależnie od faktu, że Gruzja to kolebka...
52,00 zł
Aromaty dojrzałych jabłek, mieszanki cytrusów...
46,00 zł
Białe półsłodkie wino gronowe o delikatnym...
33,00 zł
Oryginalna lemoniada gruzińska o smaku...
7,00 zł
Białe półwytrawne wino gronowe. W staro...
39,00 zł
Czerwone wytrawne wino gronowe z ekologicznych...
65,00 zł
Białe wytrawne wino gronowe; żywe i...
33,00 zł
W aromatach wyraziste nuty malin, róż,...
39,00 zł