mus_b_wytrawne
Nowy produkt
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Winifikacja
Winogrona Mtsvane, Kisi i Tsolikauri są zbierane we wczesnej fazie dojrzewania, kiedy poziom cukru w winogronach jest stosunkowo niski a całkowita kwasowość wysoka. Po oddzieleniu od szypułek jagody są schładzane do temperatury 4-6°C, a następnie delikatnie tłoczone w prasie pneumatycznej o kontrolowanym nacisku. Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze około 15-18°C.
Po pierwszej fermentacji wino, zwane winem bazowym, odpoczywa przez pewien czas i zostaje później przeniesione do ciśnieniowych kadzi ze stali nierdzewnej. Po dodaniu do niego tzw. "liqueur de tirage" (mieszanki słodkiego soku winogronowego i drożdży), rozpoczyna się proces drugiej fermentacji. Wywołują go właśnie dodane drożdże i cukier, z soku winogronowego. Efektem jest powstanie dwutlenku węgla - zbiornik fermentacyjny musi pozostać cały czas zamknięty, utrzymywany pod ciśnieniem, dzięki czemu powstały z fermentacji dwutlenek węgla zostaje zachowany w winie. Druga fermentacja trwa od jednego do sześciu tygodni, aż do całkowitego rozkładu cukru, po czym wino dojrzewa przez 3 miesiące na drobnym osadzie drożdżowym powstałym podczas fermentacji, następnie jest filtrowane i butelkowane.
Degustacja
Kolor: Jasnożółty, z zielonym odcieniem.
Aromat: Świeżego chleba, drożdży, bułki, gruszki, jabłka, białej porzeczki.
Smak: Bardzo owocowy, lekko drożdżowy, są też kremowe rejestry (brioszka, ciasto drożdżowe) oraz skórka z cytryny i pestki grejpfruta.
Nota
Wino wartkie, pieniste - z dobrym, zachęcającym, długo utrzymującym się kożuszkiem pianki na powierzchni. W aromatach świeży chleb, drożdże, bułki, gruszka, jabłko, białą porzeczka. W ustach wino świeże, wyważone, z przyjemną owocową nutą. Jest zgrabne, krągłe, wytrawne, zaskakująco treściwe i pieniste. Ma fajny smak – bardzo owocowy, lekko drożdżowy, są też kremowe rejestry (brioszka, ciasto drożdżowe) oraz skórka z cytryny i pestki grejpfruta. Smaczne i poukładane wino.
Temperatura serwowania: 8-10°C
alk. 12,0% obj.
Podawać jako aperitif
Region winiarski | Region KAKHETI i IMERETI |
Klimat | Umiarkowany, kontynentalny |
Odmiany | Mtsvane, Kisi, Tsolikauri |
Pochodzenie winogron | Zbiory w regionie Kakheti i Imereti |
Urodzaj | 8-10 ton/ha |
Typ wina | Musujące wytrawne białe |
Analiza wina | Cukier resztkowy 6-15 g/l; T/A: 5-7 g/l |
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
39,00 zł
39,00 zł
39,00 zł
39,00 zł
39,00 zł
39,00 zł
Wino przejrzyste i lekkie, w zapachu wyczuwa...
74,00 zł
Wykonane z najlepszych i najstarszych...
215,00 zł
Niezależnie od faktu, że Gruzja to kolebka...
52,00 zł
Czerwone wytrawne wino gronowe o złożonych,...
59,00 zł
Czerwone półsłodkie wino gronowe o eleganckim...
43,00 zł
Czerwone półsłodkie wino o delikatnym bukiecie...
66,00 zł
Brandy dojrzewa 3 lata w beczkach dębowych....
52,00 zł
Wyraziste wytrawne czerwone wino gronowe z...
43,00 zł
Brandy dojrzewająca przez 3 lata o kolorze...
52,00 zł
Wino o zapachu jabłkowo gruszkowym,melona i...
28,00 zł