You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

mus_b_polwytrawne

Marani Musujące Białe Półwytrawne

Nowy produkt

36,00 zł

Winifikacja

Winogrona Mtsvane, Kisi i Tsolikauri są zbierane we wczesnej fazie dojrzewania, kiedy poziom cukru w winogronach jest stosunkowo niski a całkowita kwasowość wysoka. Po oddzieleniu od szypułek jagody są schładzane do temperatury 4-6°C, a następnie delikatnie tłoczone w prasie pneumatycznej o kontrolowanym nacisku. Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze około 15-18°C.

Po pierwszej fermentacji wino, zwane winem bazowym, odpoczywa przez pewien czas i zostaje później przeniesione do ciśnieniowych kadzi ze stali nierdzewnej. Po dodaniu do niego tzw. "liqueur de tirage" (mieszanki słodkiego soku winogronowego i drożdży), rozpoczyna się proces drugiej fermentacji. Wywołują go właśnie dodane drożdże i cukier. Efektem jest powstanie dwutlenku węgla - zbiornik fermentacyjny musi pozostać cały czas zamknięty, utrzymywany pod ciśnieniem, dzięki czemu powstały z fermentacji dwutlenek węgla zostaje zachowany w winie. Mieszankę "liqueur de tirage" komponuje się tak, aby po częściowym przerobie cukru przez drożdże, uzyskać: odpowiednią ilość dwutlenku węgla czyli właściwe ciśnienie oraz pożądaną ilość cukru resztkowego. Druga fermentacja trwa od jednego do sześciu tygodni, po czym wino dojrzewa przez 3 miesiące na drobnym osadzie drożdżowym powstałym podczas fermentacji, a następnie jest filtrowane i butelkowane.

Degustacja

Kolor: Jasnożółty.

Aromat: Delikatny, świeży, owocowy.

Smak: Łagodny, z przyjemną kwasowością skontrowaną resztkowym cukrem.

Nota

Jest tu niezła, drobna pienistość - piana dość trwale utrzymuje się na powierzchni. Aromaty są delikatne, świeże, owocowe. Dominują nuty brzoskwini, cytryny, papierówki, rumianku, siana. W ustach łagodne, z przyjemną kwasowością skontrowaną resztkowym cukrem (wykorzystanym tu z umiarem), jest to półwytrawność bez cukrowej nachalności. Gładkie, świeże, nieskomplikowane wino.

Temperatura serwowania: 8-10°C

alk. 11,5% obj. 

Podawać jako aperitif

Region winiarski Region KAKHETI i IMERETI
Klimat Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina Wino musujące
Odmiany Mtsvane, Kisi, Tsolikauri
Pochodzenie winogron Zbiory w regionie Kakheti i Imereti
Urodzaj 8-10 ton/ha
Typ produktu Wino
Typ wina Musujące półwytrawne białe
Analiza wina Cukier resztkowy 25-40 g/l; T/A: 5-7 g/l

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Marani Musujące Białe Półwytrawne

Marani Musujące Białe Półwytrawne

Jest tu niezła, drobna pienistość - piana dość trwale utrzymuje się na powierzchni. Aromaty są delikatne, świeże, owocowe. Dominują nuty brzoskwini, cytryny, papierówki, rumianku, siana. W ustach łagodne, z przyjemną kwasowością skontrowaną resztkowym cukrem (wykorzystanym tu z umiarem), jest to półwytrawność bez cukrowej nachalności. Gładkie, świeże, nieskomplikowane wino.

Produkty powiązane

6 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: