You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

kondoli saperavi

Kondoli Saperavi

Nowy produkt

70,00 zł

Winifikacja:

Krzewy winogron z wybranej parceli o oznaczeniu Saperavi K.2001, w Winnicach Kondoli w sierpniu zostały pozbawione części owoców, by ograniczyć zbiory do siedmiu ton z hektara a tym samym podnieść jakość oraz walory smakowe późniejszego wina. Pod koniec września, dojrzałe winogrona są ręcznie zbierane do małych skrzynek i ręcznie przesortowane w naszej winiarni. Po oddzieleniu od szypułek jagody są delikatnie miażdżone. Przez cały proces fermentacji, moszcz jest mieszany ręczne, w ten sposób mechaniczny nacisk na skórki winogron zostaje ograniczony do minimum, co zapewnia delikatne wydzielanie się tanin i substancji barwnikowych. Po długiej, 20-25 dniowej maceracji, wino jest przelewane do zamkniętych dębowych beczek celem przeprowadzenia fermentacji malolaktycznej oraz dalszego dojrzewania przez 12 miesięcy. Lekka filtracja i butelkowanie kończy proces. Wino dojrzewa w butelkach przez sześć miesięcy.

Region winiarski Region KAKHETI
Klimat Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina Wino z pojedynczej winnicy producenta
Odmiany Saperavi 100%
Pochodzenie winogron 100% Winnice KONDOLI, północne stoki doliny Rzeki Alazani
Urodzaj 6-7 ton/ha
Potencjał dojrzewania 5-6 lat
Typ wina Wytrawne, rocznikowe, czerwone
Zawartość alkoholu 13% obj.
Analiza wina Alk. 13 %, Cukier resztkowy mniej niż 4 g/l; T/A: 4,5-5,5 g/l
Opakowanie 6 butelek o poj. 0,75 l w kartonie lub pojedyncze kartony dla butelek o poj. 0,75 l i 1,5 l
Podawać Do grillowanej wołowiny, dziczyzny oraz dojrzałych serów. T. 18 C. Uwagi: należy przelać do karafki przed podaniem

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Kondoli Saperavi

Kondoli Saperavi

Czerwone wytrawne wino gronowe o ciemnoczerwonym kolorze. W smaku pełne, znakomicie zrównoważone o pikantnych i złożonych aromatach pieprzu, wanilii, dojrzałych owoców oraz dębu. Długi i przyjemnie garbnikowy finisz.Wyjątkowe wino!
Podawać do mięs z grilla, dziczyzny i serów.
Temperatura serwowania: 16-18°C
alk. 13,5% obj.

Degustacja:

Kolor: Nasycony czerwony kolor.

Aromat: Sporo owocu, jest czysto i nowocześnie. Nie da się tu uciec od stylu saperavi, jest smoła, żwir, ciemne owoce, mokry tytoń, słowem - cały solidny charakter tej odmiany. W aromacie jest też lekko chropawe i wyraziste.

Smak: Bardzo przyjazne i miękkie, sporo świeżego owocu, mięsiste dojrzałe jeżyny, w tle soczyste tonacje malinowe. Trochę dymu, wędzonej śliwki, intensywne, gładkie. Smaczne, przystępne wino.

Produkty powiązane

4 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: