Podkategorie
"Wykonane z najlepszych i najstarszych destylatów. Brandy jest poukładana, dojrzała i dobrze zbalansowana. Znaleźć tu można akcenty ciasta czekoladowego, suszone morele, miód spadziowy, karmel. W tle głębsze rejestry miodu, sherry i wędzonej śliwki. W ustach wypada szlachetnie, dojrzale i statecznie. Destylat jest dojrzały, dobrze zbalansowany. Dobra i harmonijna brandy. Ma sznyt elegancji."
O Telavi XO
Wino gronowe, przeznaczone do produkcji brandy uzyskujemy nie później niż do 1 kwietnia roku następującego po zbiorach. Po tym okresie materiał winny poddawany jest destylacji w alembikach Charente. Proces destylacji jest tylko początkiem długiej drogi, jaką musi przebyć brandy Sarajishvili do uzyskania pełnej wyrazistości, mocy i niepowtarzalnego charakteru. Świeżo wydestylowana brandy jest rozlewana do 250 – 400 litrowych beczek, przez kolejne lata starzeje się, uzyskując specjalny aromat i smak z którego słynie brandy Sarajishvili.
Brandy dojrzewająca przez 3 lata o kolorze jasno herbacianym. Aromaty intensywne, lekko słodkawe, z wiodącą nutą karmelowo-czekoladową. Wyczuwalne akcenty suszonych owoców tropikalnych, gruszki z syropu, suszonych fig i spadziowego miodu. W ustach układa się z miękką słodyczą, w tonacji waniliowej i karmelowej. Finisz lekko pikantny – cynamonowo-imbirowy. Brandy dojrzewająca przez 3 lata o...
Pięcioletnia brandy o jasno bursztynowej barwie. Stonowane, ogładzone, z nutką słodyczy. Wyczuwalne aromaty miodu, rodzynek i gotowanej gruszki. W smaku sporo suszu owocowego, gruszki, jabłek, pestek, spieczonej skórki chleba. Struktura gładka zachowująca jednak korzenne wyraziste tło. Pięcioletnia brandy o jasno...
Brandy dojrzewająca przez okres 6-8 lat o charakterystycznym głębokim i nasyconym herbacianym kolorze. Aromaty bardziej „spokojne”, stonowane, szlachetnie słodkie (miód, lekkie tony sherry, orzechy, propolis, miód, mleczna czekolada). W smaku przechodzi w karmelowe, głębsze tony i bardziej korzenno-pieprzne odcienie. Całość wyrazista, łagodna, dość... Brandy dojrzewająca przez okres 6-8...
Brandy dojrzewająca przez 8-10 lat. Kolor bursztynowy, nasycony i błyszczący. Korzenne z wyraźną nutą gorzkiej czekolady. W ustach słodko-gorzkie klimaty, przypominające kandyzowane owoce, suszoną skórkę pomarańczową, rodzynki, suszone morele, miód. Wyraźne akcenty korzenne - suszone przyprawy, cynamon, imbir, pieprz. Brandy wypada gładko, szlachetnie i... Brandy dojrzewająca przez 8-10 lat....
Wykonane z najlepszych i najstarszych destylatów. Brandy jest poukładana, dojrzała i dobrze zbalansowana. Znaleźć tu można akcenty ciasta czekoladowego, suszone morele, miód spadziowy, karmel. W tle głębsze rejestry miodu, sherry i wędzonej śliwki. W ustach wypada szlachetnie, dojrzale i statecznie. Destylat jest dojrzały, dobrze zbalansowany. Dobra i... Wykonane z najlepszych i najstarszych...
Brandy dojrzewa 3 lata w beczkach dębowych. Wyrazista nuta suszonych owoców tropikalnych plus lekkie nuty pikantne i korzenne nadają mu charakter. Brandy dobrze poukładana i złożona. W ustach słodka, owocowa, z akcentami wanilii. Brandy dojrzewa 3 lata w beczkach...
Brandy dojrzewa 5 lat w beczkach dębowych. Sporo tu korzenności, pikanterii i nuty lakierowej. Są także suszone morele, figi, skórka pomarańczy oraz nuty propolisu. W ustach wyrazista. W finiszu ujawnia się waniliowa beczkowość, orzechy laskowe, sucha trawa, polne kwiaty. Brandy dojrzewa 5 lat w beczkach...
Brandy dojrzewa w beczkach dębowych przez 6-8 lat. Kolor jasnego bursztynu. W aromatach łatwo wyczuwalna wanilia, suszone kwiaty, wrzos, lakier, korzenie, jodyna i ciekawa zachęcająca nuta apteczna. W ustach wyważona i przejrzysta. Smaki łagodne, zwięźle i intensywnie poukładane: korzenno-waniliowe, plus suszone morele i miód spadziowy. Finisz łagodny,... Brandy dojrzewa w beczkach dębowych...
Brandy dojrzewa 8-10 lat w dębowych beczkach. Kolor nasycony, klasycznie herbaciano-bursztynowy. Aromaty gładkie, czyste i wyważone. Dominuje nuta korzenna, jest także miód wrzosowy, czarna herbata, piernikowe podbicie. W ustach lekka korzenność (cynamonu) i rejestry przypominające kolonialny skład z korzeniami. Brandy dojrzewa 8-10 lat w dębowych...
W skład kompozycji wchodzą destylaty 14-30-letnie. Brandy ma delikatny, bursztynowy kolor. W aromatach dominuje szlachetna, wyważona nuta korzenno-czekoladową, jest lekko pieprznie. Z czasem wybrzmiewają nuty orzecha, mocno suszonych owoców, daktyli a także odrobina wanilii i czekolady. W ustach zwięzłe, zbudowane na wytrawnej nucie, korzenne. Wyczuwalne... W skład kompozycji wchodzą destylaty...
Jeden z najbardziej wyrafinowanych produktów, Sarajishvili Extra stanowi wyjątkową kompozycję 40-50 letnich destylatów wytwarzanych z unikalnych gruzińskich odmian winogron i dojrzewających przez wiele lat w starych piwnicach destylarni. Jeden z najbardziej wyrafinowanych...
Brandy dojrzewa w beczkach dębowych przez 6-8 lat. Kolor jasnego bursztynu. W aromatach łatwo wyczuwalna wanilia, suszone kwiaty, wrzos, lakier, korzenie, jodyna i ciekawa zachęcająca nuta apteczna. W ustach wyważona i przejrzysta. Smaki łagodne, zwięźle i intensywnie poukładane: korzenno-waniliowe, plus suszone morele i miód spadziowy. Finisz łagodny,... Brandy dojrzewa w beczkach dębowych...