Podkategorie
Tradycyjne stołowe wina z regionu Telavi w Kakheti. Produkowane z miejscowych winogron, zbieranych w winnicach położonych na prawym brzegu rzeki Alazani.
W winach regionalnych „MARANI”, takich jak „Saperavi”, „Mtsvane”, „Alazani Valley” oraz innych, otrzymywanych głównie z własnych winnic, dążymy do pokazania całego kolorytu i różnorodności win z Kakheti, przez wieki docenianych przez znawców. Są to młode, świeże, aromatyczne wina, w których zauważalne są regionalne cechy siedliska.
Wina jakościowe „MARANI” o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli, takich jak „Tsinandali”, „Mukuzani”, „Kindzmarauli”, uwydatniają złożoną synergię klimatu, ziemi, winogron, tradycji oraz naszą wizję stylistyki win.
MARANI QVEVRI
Wina MARANI z pojedynczych winnic pochodzą ze specjalnie wyodrębnionych parceli. Urodzaj jest ograniczany do 6-7 ton z hektara. Winogrona są ręcznie selekcjonowane - najpierw w winnicach, następnie w winiarni bezpośrednio przed tłoczeniem. To tylko początek długiej drogi jaką przechodzi nasze wino zanim trafi na stół smakosza.
Wina „SATRAPEZO” są dla nas szczególnie cenne, ponieważ w nich najbardziej ucieleśniony jest gruziński charakter wyrobu wina. Są one wytwarzane zgodnie ze starożytnymi technologiami, liczącymi co najmniej 6 tysięcy lat, z wykorzystaniem zakopanych w ziemi tradycyjnych amfor glinianych „KWEWRI”. Winogrona dla win „Satrapezo” pochodzą ze specjalnych parcel, a urodzaj jest ograniczony do 4-5 ton z hektara.
Ręczny zbiór wyselekcjonowanych, bardzo dojrzałych winogron. Po ręcznym oddzieleniu od szypułek jagody są delikatnie tłoczone ręcznie i poddawane fermentacji na naturalnych drożdżach w 225 l dębowych beczkach. Po 10 dniowej fermentacji wino poddaje się procesowi stabilizacji w temperaturze 0°C, a następnie jest butelkowane. Rzadkie, z całą pewnością wyjątkowe wino.
Wino przejrzyste i lekkie, w zapachu wyczuwa się gruszkę, jabłko papierówkę, odrobinę świeżej pigwy i wosku. W smaku lekko kwasowe, świeże, zwiewne o owocowo jabłkowej nucie. Pije się łatwo i przyjemnie. Doskonale pasuje do tradycyjnych potraw z jagnięciny i cielęciny oraz do drobiowych i warzywnych sałatek. Temperatura serwowania: 8-12°C alk. 12,0% obj. Wino przejrzyste i lekkie, w zapachu...
Wino o zapachu jabłkowo gruszkowym,melona i bananów. W ustach gruszkowe, trochę kwiatowe, gładkie, z odrobiną cukru resztkowego, która wygładza wino. Doskonale pasuje do warzywnych potraw i sałatek, jak również do wszystkich rodzajów ciast. Temperatura serwowania: 8-10°C alk. 12,0% obj. Wino o zapachu jabłkowo...
Wino miękkie, lekko landrynkowe i owocowe (jabłko, cytryna, brzoskwinia). Jest lekkie, przystępne i nieskomplikowane. Lekka owocowa nuta, brak agresywnych smaków. Dla zadeklarowanych miłośników, lekkich, półsłodkich tonów. Wspaniała równowaga między słodyczą a kwasowością czyni to wino doskonałym do owocowych sałatek i ciast, jak również do serów o... Wino miękkie, lekko landrynkowe i...
Wino o aromatach owocowych, wyraźne konfiturowo-wiśniowe rejestry a także nuty pestek i lekko piwniczne.W smaku wyczuwalna czereśnia, dżem z owoców leśnych, malina. Lekko alkoholowe, likierowe, w finale "ciepłe", lekko chropawe ale nieagresywne, utrzymane w tonacji leśnego owocu.Doskonale pasuje do wszystkich rodzajów grillowanego mięsa, szczególnie... Wino o aromatach owocowych, wyraźne...
Wino w zapachu przystępne, ciepłe i konfiturowe. Łatwo da się wyczuć dżemowe aromaty owoców leśnych, malin, pestek i likieru wiśniowego. W ustach dość świeże, owocowe, wiśniowo-pestkowe, lekko chrapowe z piwnicznymi akcentami w finale. Podawać jako aperitif, jak również wyjątkowo pasuje do mocno przyprawionych potraw mięsnych. Temperatura serwowania:... Wino w zapachu przystępne, ciepłe i...
Wino o konfiturowo-marmoladowej konfiguracji. W smaku owocowe, zmiękczone słodyczą. Sporo tu konfiturowych i odrobinę ziemistych klimatów. Malina, owoce leśne, wiśnie w syropie określają tu główne smaki. Doskonałe do owocowych sałatek, ciast i tart, jak również do potraw kuchni azjatyckiej. Temperatura serwowania: 14-16°C alk. 11,5% obj Wino o konfiturowo-marmoladowej...
Wino przejrzyste i lekkie, w zapachu wyczuwa się gruszkę, jabłko papierówkę, odrobinę świeżej pigwy i wosku. W smaku lekko kwasowe, świeże, zwiewne o owocowo jabłkowej nucie. Pije się łatwo i przyjemnie. Doskonale pasuje do tradycyjnych potraw z jagnięciny i cielęciny oraz do drobiowych i warzywnych sałatek. Temperatura serwowania: 8-12°C Poj. 3 L, alk.... Wino przejrzyste i lekkie, w zapachu...
Wino o zapachu jabłkowo gruszkowym,melona i bananów. W ustach gruszkowe, trochę kwiatowe, gładkie, z odrobiną cukru resztkowego, która wygładza wino. Doskonale pasuje do warzywnych potraw i sałatek, jak również do wszystkich rodzajów ciast. Temperatura serwowania: 8-10°C Poj. 3 L, alk. 12,0% obj. Wino o zapachu jabłkowo...
Wino o aromatach owocowych, wyraźne konfiturowo-wiśniowe rejestry a także nuty pestek i lekko piwniczne. W smaku wyczuwalna czereśnia, dżem z owoców leśnych, malina. Lekko alkoholowe, likierowe, w finale "ciepłe", lekko chropawe ale nieagresywne, utrzymane w tonacji leśnego owocu. Doskonale pasuje do wszystkich rodzajów grillowanego mięsa, szczególnie... Wino o aromatach owocowych, wyraźne...
Wino w zapachu przystępne, ciepłe i konfiturowe. Łatwo da się wyczuć dżemowe aromaty owoców leśnych, malin, pestek i likieru wiśniowego. W ustach dość świeże, owocowe, wiśniowo-pestkowe, lekko chrapowe z piwnicznymi akcentami w finale. Podawać jako aperitif, jak również wyjątkowo pasuje do mocno przyprawionych potraw mięsnych. Idealne wino na "grzańca".... Wino w zapachu przystępne, ciepłe i...
Białe wytrawne wino wyprodukowane tradycyjną, kachetyjską metodą poprzez fermentację wina na skórkach winogron, co sprawia, że wino ma wspaniały bursztynowy kolor, miękkie taniny i pełną strukturę. Doskonale pasuje do dań z wieprzowiny. Temperatura serwowania: 10-12°C alk. 12,5% obj. Degustacja: Kolor: Bursztynowy, ze złotym odcieniem. Aromat:... Białe wytrawne wino wyprodukowane...
Białe wytrawne wino gronowe o przyjemnym aromacie kwiatowym. W smaku porywające, eleganckie i świeże. Znakomite do białego mięsa, owoców morza, sałatek. Temperatura serwowania: 8-11°C alk. 12,5% obj. Degustacja: Kolor: Słomkowy, z zielonkawym odcieniem. Aromat: Przyjemny, kwiatowy, aromaty jabłoni i akacji. Smak: Wino pełne, eleganckie i świeże, o smaku... Białe wytrawne wino gronowe o...