Podkategorie
W samym sercu doliny rzeki Alazani położone jest największe i najważniejsze miasto regionu Kacheti - Telawi. Właśnie tutaj w 1915 roku została założona „Telawska piwnica win”.
Przez blisko sto lat łączymy innowacje technologiczne z naszą historią i zostajemy wierni dawnym tradycjom kachetyńskiego wyrobu win, jednocześnie dostosowujemy się do nowoczesnych metod produkcji wina. Dzięki temu znajdujemy klucz do serc najbardziej wymagających smakoszy na całym świecie. Nasze wina odzwierciedlają samoistność i różnorodność gruzińskich win, podkreślają wszystko co najlepsze wśród wielu gruzińskich odmian winorośli pochodzących z tej unikatowej ziemi.
Niezależnie od faktu, że Gruzja to kolebka wina, historia Czaczy, mocnego napoju alkoholowego destylowanego z winogronowego moszczu, jest dość krótka i zaczyna się w pierwszej połowie dziewiętnastego wieku. Mimo tego, niektóre źródła donoszą, że pierwsze urządzenia do destylacji dotarły do Gruzji z Persji w średniowieczu.
Telawska Piwnica Win zaczęła produkcje Czaczy pod koniec lat dziewięćdziesiątych. Różnorodność szczepów winogron oraz własna destylarnia pozwala nam destylować moszcz od razu po skończeniu procesu fermentacji i tym samym utrzymać specyficzne aromaty szczepowe.
Gruzja powszechnie kojarzona jest z winem.
Słuszne to, skądinąd założenie sprawia, iż w cień odchodzą inne rodzime produkty pozbawione procentów.
Napoje gruzińskie pełne są aromatu i delikatności, w upalne dni koją pragnienie i przynoszą orzeźwienie, w chłodne stanowią doskonały dodatek do posiłków.
Doskonałe wino zasługuje na niebanalne opakowanie. W tym dziale znajdą Państwo kilka opakowań prezentowych do wyboru dla Państwa.
Osoby zainteresowane bogatą historią Gruzji znajdą tutaj pozycje książkowe, traktujące nie tylko o historii, lecz także zwyczajach panujących przy gruzińskim stole, czy słynnych na cały świat toastach.
Gruzja jest nie tylko kolebką wina. Bogate gleby i doskonały mikroklimat sprawia, że również gruzińskie przetwory sprawią Państwu ogromną przyjemność.
Wino przejrzyste i lekkie, w zapachu wyczuwa się gruszkę, jabłko papierówkę, odrobinę świeżej pigwy i wosku. W smaku lekko kwasowe, świeże, zwiewne o owocowo jabłkowej nucie. Pije się łatwo i przyjemnie. Doskonale pasuje do tradycyjnych potraw z jagnięciny i cielęciny oraz do drobiowych i warzywnych sałatek. Temperatura serwowania: 8-12°C alk. 12,0% obj. Wino przejrzyste i lekkie, w zapachu...
Wino o zapachu jabłkowo gruszkowym,melona i bananów. W ustach gruszkowe, trochę kwiatowe, gładkie, z odrobiną cukru resztkowego, która wygładza wino. Doskonale pasuje do warzywnych potraw i sałatek, jak również do wszystkich rodzajów ciast. Temperatura serwowania: 8-10°C alk. 12,0% obj. Wino o zapachu jabłkowo...
Wino miękkie, lekko landrynkowe i owocowe (jabłko, cytryna, brzoskwinia). Jest lekkie, przystępne i nieskomplikowane. Lekka owocowa nuta, brak agresywnych smaków. Dla zadeklarowanych miłośników, lekkich, półsłodkich tonów. Wspaniała równowaga między słodyczą a kwasowością czyni to wino doskonałym do owocowych sałatek i ciast, jak również do serów o... Wino miękkie, lekko landrynkowe i...
Wino o aromatach owocowych, wyraźne konfiturowo-wiśniowe rejestry a także nuty pestek i lekko piwniczne.W smaku wyczuwalna czereśnia, dżem z owoców leśnych, malina. Lekko alkoholowe, likierowe, w finale "ciepłe", lekko chropawe ale nieagresywne, utrzymane w tonacji leśnego owocu.Doskonale pasuje do wszystkich rodzajów grillowanego mięsa, szczególnie... Wino o aromatach owocowych, wyraźne...
Wino w zapachu przystępne, ciepłe i konfiturowe. Łatwo da się wyczuć dżemowe aromaty owoców leśnych, malin, pestek i likieru wiśniowego. W ustach dość świeże, owocowe, wiśniowo-pestkowe, lekko chrapowe z piwnicznymi akcentami w finale. Podawać jako aperitif, jak również wyjątkowo pasuje do mocno przyprawionych potraw mięsnych. Temperatura serwowania:... Wino w zapachu przystępne, ciepłe i...
Wino o konfiturowo-marmoladowej konfiguracji. W smaku owocowe, zmiękczone słodyczą. Sporo tu konfiturowych i odrobinę ziemistych klimatów. Malina, owoce leśne, wiśnie w syropie określają tu główne smaki. Doskonałe do owocowych sałatek, ciast i tart, jak również do potraw kuchni azjatyckiej. Temperatura serwowania: 14-16°C alk. 11,5% obj Wino o konfiturowo-marmoladowej...
Wino przejrzyste i lekkie, w zapachu wyczuwa się gruszkę, jabłko papierówkę, odrobinę świeżej pigwy i wosku. W smaku lekko kwasowe, świeże, zwiewne o owocowo jabłkowej nucie. Pije się łatwo i przyjemnie. Doskonale pasuje do tradycyjnych potraw z jagnięciny i cielęciny oraz do drobiowych i warzywnych sałatek. Temperatura serwowania: 8-12°C Poj. 3 L, alk.... Wino przejrzyste i lekkie, w zapachu...
Wino o zapachu jabłkowo gruszkowym,melona i bananów. W ustach gruszkowe, trochę kwiatowe, gładkie, z odrobiną cukru resztkowego, która wygładza wino. Doskonale pasuje do warzywnych potraw i sałatek, jak również do wszystkich rodzajów ciast. Temperatura serwowania: 8-10°C Poj. 3 L, alk. 12,0% obj. Wino o zapachu jabłkowo...
Wino o aromatach owocowych, wyraźne konfiturowo-wiśniowe rejestry a także nuty pestek i lekko piwniczne. W smaku wyczuwalna czereśnia, dżem z owoców leśnych, malina. Lekko alkoholowe, likierowe, w finale "ciepłe", lekko chropawe ale nieagresywne, utrzymane w tonacji leśnego owocu. Doskonale pasuje do wszystkich rodzajów grillowanego mięsa, szczególnie... Wino o aromatach owocowych, wyraźne...
Wino w zapachu przystępne, ciepłe i konfiturowe. Łatwo da się wyczuć dżemowe aromaty owoców leśnych, malin, pestek i likieru wiśniowego. W ustach dość świeże, owocowe, wiśniowo-pestkowe, lekko chrapowe z piwnicznymi akcentami w finale. Podawać jako aperitif, jak również wyjątkowo pasuje do mocno przyprawionych potraw mięsnych. Idealne wino na "grzańca".... Wino w zapachu przystępne, ciepłe i...
Białe wytrawne wino wyprodukowane tradycyjną, kachetyjską metodą poprzez fermentację wina na skórkach winogron, co sprawia, że wino ma wspaniały bursztynowy kolor, miękkie taniny i pełną strukturę. Doskonale pasuje do dań z wieprzowiny. Temperatura serwowania: 10-12°C alk. 12,5% obj. Degustacja: Kolor: Bursztynowy, ze złotym odcieniem. Aromat:... Białe wytrawne wino wyprodukowane...
Białe wytrawne wino gronowe o przyjemnym aromacie kwiatowym. W smaku porywające, eleganckie i świeże. Znakomite do białego mięsa, owoców morza, sałatek. Temperatura serwowania: 8-11°C alk. 12,5% obj. Degustacja: Kolor: Słomkowy, z zielonkawym odcieniem. Aromat: Przyjemny, kwiatowy, aromaty jabłoni i akacji. Smak: Wino pełne, eleganckie i świeże, o smaku... Białe wytrawne wino gronowe o...