Podkategorie
Niezależnie od faktu, że Gruzja to kolebka wina, historia Czaczy, mocnego napoju alkoholowego destylowanego z winogronowego moszczu, jest dość krótka i zaczyna się w pierwszej połowie dziewiętnastego wieku. Mimo tego, niektóre źródła donoszą, że pierwsze urządzenia do destylacji dotarły do Gruzji z Persji w średniowieczu.
Telawska Piwnica Win zaczęła produkcje Czaczy pod koniec lat dziewięćdziesiątych. Różnorodność szczepów winogron oraz własna destylarnia pozwala nam destylować moszcz od razu po skończeniu procesu fermentacji i tym samym utrzymać specyficzne aromaty szczepowe.
Wino gronowe, przeznaczone do produkcji brandy uzyskujemy nie później niż do 1 kwietnia roku następującego po zbiorach. Po tym okresie materiał winny poddawany jest destylacji w alembikach Charente.
Proces destylacji jest tylko początkiem długiej drogi, jaką musi przebyć brandy Sarajishvili do uzyskania pełnej wyrazistości, mocy i niepowtarzalnego charakteru.
Niezależnie od faktu, że Gruzja to kolebka wina, historia Czaczy, mocnego napoju alkoholowego destylowanego z winogronowego moszczu, jest dość krótka i zaczyna się w pierwszej połowie dziewiętnastego wieku. Mimo tego, niektóre źródła donoszą, że pierwsze urządzenia do destylacji dotarły do Gruzji z Persji w średniowieczu. Telawska Piwnica Win zaczęła... Niezależnie od faktu, że Gruzja to...
Niezależnie od faktu, że Gruzja to kolebka wina, historia Czaczy, mocnego napoju alkoholowego destylowanego z winogronowego moszczu, jest dość krótka i zaczyna się w pierwszej połowie dziewiętnastego wieku. Mimo tego, niektóre źródła donoszą, że pierwsze urządzenia do destylacji dotarły do Gruzji z Persji w średniowieczu. Telawska Piwnica Win zaczęła... Niezależnie od faktu, że Gruzja to...
Niezależnie od faktu, że Gruzja to kolebka wina, historia Czaczy, mocnego napoju alkoholowego destylowanego z winogronowego moszczu, jest dość krótka i zaczyna się w pierwszej połowie dziewiętnastego wieku. Mimo tego, niektóre źródła donoszą, że pierwsze urządzenia do destylacji dotarły do Gruzji z Persji w średniowieczu. Telawska Piwnica Win zaczęła... Niezależnie od faktu, że Gruzja to...
Brandy dojrzewająca przez 3 lata o kolorze jasno herbacianym. Aromaty intensywne, lekko słodkawe, z wiodącą nutą karmelowo-czekoladową. Wyczuwalne akcenty suszonych owoców tropikalnych, gruszki z syropu, suszonych fig i spadziowego miodu. W ustach układa się z miękką słodyczą, w tonacji waniliowej i karmelowej. Finisz lekko pikantny – cynamonowo-imbirowy. Brandy dojrzewająca przez 3 lata o...
Pięcioletnia brandy o jasno bursztynowej barwie. Stonowane, ogładzone, z nutką słodyczy. Wyczuwalne aromaty miodu, rodzynek i gotowanej gruszki. W smaku sporo suszu owocowego, gruszki, jabłek, pestek, spieczonej skórki chleba. Struktura gładka zachowująca jednak korzenne wyraziste tło. Pięcioletnia brandy o jasno...
Brandy dojrzewająca przez okres 6-8 lat o charakterystycznym głębokim i nasyconym herbacianym kolorze. Aromaty bardziej „spokojne”, stonowane, szlachetnie słodkie (miód, lekkie tony sherry, orzechy, propolis, miód, mleczna czekolada). W smaku przechodzi w karmelowe, głębsze tony i bardziej korzenno-pieprzne odcienie. Całość wyrazista, łagodna, dość... Brandy dojrzewająca przez okres 6-8...
Brandy dojrzewająca przez 8-10 lat. Kolor bursztynowy, nasycony i błyszczący. Korzenne z wyraźną nutą gorzkiej czekolady. W ustach słodko-gorzkie klimaty, przypominające kandyzowane owoce, suszoną skórkę pomarańczową, rodzynki, suszone morele, miód. Wyraźne akcenty korzenne - suszone przyprawy, cynamon, imbir, pieprz. Brandy wypada gładko, szlachetnie i... Brandy dojrzewająca przez 8-10 lat....
Wykonane z najlepszych i najstarszych destylatów. Brandy jest poukładana, dojrzała i dobrze zbalansowana. Znaleźć tu można akcenty ciasta czekoladowego, suszone morele, miód spadziowy, karmel. W tle głębsze rejestry miodu, sherry i wędzonej śliwki. W ustach wypada szlachetnie, dojrzale i statecznie. Destylat jest dojrzały, dobrze zbalansowany. Dobra i... Wykonane z najlepszych i najstarszych...
TIKHARI to efekt kilkunastu lat prac laboratoryjnych w zakładzie Sarajishvili w Tbilisi, jak zrobić wysokiej klasy alkohol, będący maceratem wysuszonych przegródek z wnętrza orzecha włoskiego. Alk. 40% TIKHARI to efekt kilkunastu lat prac...
Brandy dojrzewa 3 lata w beczkach dębowych. Wyrazista nuta suszonych owoców tropikalnych plus lekkie nuty pikantne i korzenne nadają mu charakter. Brandy dobrze poukładana i złożona. W ustach słodka, owocowa, z akcentami wanilii. Brandy dojrzewa 3 lata w beczkach...
Brandy dojrzewa 5 lat w beczkach dębowych. Sporo tu korzenności, pikanterii i nuty lakierowej. Są także suszone morele, figi, skórka pomarańczy oraz nuty propolisu. W ustach wyrazista. W finiszu ujawnia się waniliowa beczkowość, orzechy laskowe, sucha trawa, polne kwiaty. Brandy dojrzewa 5 lat w beczkach...
Brandy dojrzewa w beczkach dębowych przez 6-8 lat. Kolor jasnego bursztynu. W aromatach łatwo wyczuwalna wanilia, suszone kwiaty, wrzos, lakier, korzenie, jodyna i ciekawa zachęcająca nuta apteczna. W ustach wyważona i przejrzysta. Smaki łagodne, zwięźle i intensywnie poukładane: korzenno-waniliowe, plus suszone morele i miód spadziowy. Finisz łagodny,... Brandy dojrzewa w beczkach dębowych...